Kitap Adı : Elveda Güzel Vatanım
Yazar : Ahmet ÜMİT
Yayınevi : Everest Yayınları / Aralık 2015



"Devletin derinlikleri, toprağın derinliklerinden daha karanlıktır..." diye başlayan bir romandan bahsetmek istiyorum biraz. 

Şemsettin Sami, Ester, Basri Bey, Talat Paşa, Fuad, Mehmed Esad ve daha bir sürü kahraman... Selanik'te başlıyor her şey. Şemsettin Sami ve onun imkansız - daha doğrusu zamanla kendi eliyle imkansız hale getirdiği - aşkı Ester ana karakterler olarak geçiyorlar karşımıza. Şemsettin Sami, o zamanların koyu İttihatçılarından bir dava adamı. Fakat zamanla sorgulamaya başlıyor bu davayı. Tabiki de bir geç kalmışlık söz konusu. 

Davası adına aşkını bırakır Şemsettin Sami. Fakat vazgeçemez ondan ve yeni kurulan Cumhuriyet'in ilk yıllarında İstanbul'da bulunan eski bir İttihatçı olarak başlar yazmaya mektuplarını. Paris'te alıp almadığından bile haberi olmayan meçhul aşkı Ester'e.

Bu zamanlarda, tam anlamıyla geçmişi yakasını bırakmaz Şemsettin Sami'nin. İstanbul'da bulunan taraflar, tarafını bilmek isterler bu eski İttihatçı'nın. O ise çoktan elini ayağını çekmiştir geçmişinden. Bir tek Ester kalmıştır ona yadigar, o da zaten sadece hayallerinde ve yazdığı mektuplardadır.

Roman, Şemsettin Sami'nin Meşrutiyet zamanındaki anıları ve Cumhuriyet zamanındaki yaşadıkları ekseninde ilerlemektedir. Bir aşk romanı gibi gözükse de zaman zaman, aslında tarihin bu olaylar ışığında gayet akıcı ve güzel bir biçimde yazılması beni etkileyen en önemli etkenlerdendi. Ayrıca Ahmet Ümit her zamanki gibi bize bir İstanbul anlatmıştır, her gidişimizde onun romanlarından yola çıkarak aradığımız ama elimizin boş döndüğü O İstanbul...

Aykut KÖSE
27 Mayıs 2016

Yorumlar

Popüler Yayınlar